2013. november 26., kedd

Friss Intel HD Graphics driver érkezett

Az Intel egy új HD Graphics drivert tett elérhetővé, amely számos hibajavítással és néhány újítással áll a felhasználók rendelkezésére. Az új eszközillesztő-szoftvercsomag Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 operációs rendszerekhez alkalmazható és az Intel Ivy Bridge, illetve Haswell sorozatú processzorait támogatja, ahogy az a lenti táblázatból is kiderül.

A támogatott termékek listája. A táblázat nagyítható!
A támogatott termékek listája. A táblázat nagyítható!

Az új HD Graphics driver legfontosabb újítása, hogy natív támogatást biztosít a Windows 8.1 Miracast eljárásához, ami vezeték nélküli képtovábbítást tesz lehetővé a technológia támogatásával felvértezett rendszerek számára. Emellett jó hír, hogy a gyártó eszközölt néhány DirectX 9 optimalizációt, amelyek a DirectX 9-es alkalmazások zökkenőmentesebb futtatásáról gondoskodnak.

A fenti két újítás mellett tulajdonképpen csak hibajavítások érkeztek, amelyek több kellemetlenségre is gyógyírt kínálnak – ezek főként a Windows 8-as és Windows 8.1-es operációs rendszerekre koncentrálnak. Windows 8 alatt az új driver alkalmazása mellett nem lesz több fagyás, illetve összeomlás Civilization 5 alatt, valamint a bekapcsolt DPST támogatás mellett tapasztalható képremegés is a múlté, amely az ablakok lekicsinyítésekor jelentkezett. Az Intel Graphics Control Panelen az alapértelmezett gyorsgombok módosíthatóak és az új gyorsgombok azonnal használhatóak is, nem úgy, mint eddig. Windows 7 alatt ezentúl a tartalomvédett DVD videók lejátszása zökkenőmentes lesz: fekete képernyő helyett végre magát a videót nézhetik a felhasználók. Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 alatt ezentúl a rendszer ébresztése után a hozzá kapcsolt külső monitor is fel fog ébredni, és a driver frissítésekor mostantól az Intel Display Audio frissítése sem ütközik problémába.

A Windows 8.1 felhasználók számára jó hír, hogy a Skype videochat hibája szintén a múlté, de a Windows Media Player is hibátlanul fog működni: a lejátszó ablak átméretezését vagy a kijelző elforgatását követően ezentúl nem omlik össze az Intel HD Graphics driver. A Windows 8.1-es operációs rendszert futtató mobil eszközöknél a beépített kijelző az alvó állapotból történő visszatérés után ezentúl mindig hiba nélkül bekapcsol, sőt, a kijelző energiatakarékos módból is hibátlanul visszatér majd – nem marad többé fekete. Windows 8.1 alatt nem lesz több kékhalál, ha a DisplayPort eszközt használó rendszert bedokkoljuk majd kidokkoljuk. További jó hír, hogy a Windows 8.1 kamera alkalmazásával bekapcsolt képstabilizátor-funkció alkalmazása mellett sem jelentkeznek többé képhibák.

A fontos hibajavításokkal érkező Intel HD Graphics driver 15.31.9.3345-ös kiadása asztali és mobil konfigurációkhoz egyaránt használható, igaz, utóbbiaknál előfordulhat, hogy a driver nem települ, ekkor az adott termék gyártójának hivatalos weboldaláról kell beszerezni a legfrissebb eszközillesztő-szoftvert.

Az új kiadás az Iris és HD Graphics driver mellett az OpenCL drivert, az Intel Media SDK-t, a Graphics Control Panelt és a Display Audio drivert egyaránt tartalmazza.