2013. november 24., vasárnap

Windows 7, a végső!

A száraz teszteredmények szerint a végleges Windows 7 egyértelmű visszalépést mutat az RC-hez képest, de attól még valóban szerethető operációs rendszert készített a Microsoft. Ha a válság nem szól közbe, várhatóan gyorsabban terjed majd el, mint a Vista.

Megjött a Windows 7, készen áll a világ meghódítására. Régóta vártuk már, mert a Vista sosem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket: piaci részesedése három évvel a megjelenés után sem érte el a 20 százalékot, miközben az XP 72 százalékos eredményével megőrizte piacvezető szerepét. A Vista ugyan sokat tudott, de számos kompatibilitási probléma volt vele a megjelenéskor, túl nagy volt a hardverigénye és túl kevés látványos újítást mutatott fel ahhoz, hogy megérje lecserélni miatta az XP-t.
A Windows 7 pont ott erősít, ahol a Vista annak idején elvérzett: gyengébb számítógépeken is remekül érzi magát, és bár ugyanazokat a standardokat használja, mint a Vista, kompatibilitási problémák már nem merülhetnek fel vele kapcsolatban.
Végignéztük, ahogy a rendszer felnő: teszteltük a prebétát, a bétát, majd az RC-t, most meg itt van a kezünkben az Ultimate operációs rendszer a maga teljességében, mind a 7 gigabájtjával, mind a 32 bitjével. Lássuk, mi lett a gyerekből.

A korábbi verziók mindegyikénél megfigyelhető volt, hogy a különböző benchmarkokban jobb eredményt értek el, mint a Vista. Már a prebéta is meglepően stabilnak tűnt, a béta még kiszámíthatóbb, igaz, valamivel lassabb lett, míg az RC olyanra sikerült, mint egy kész operációs rendszer: azt követeltük, dobozolják be és adják ki. A Microsoft azonban még csiszolt egy kicsit a kódon az ígéreteknek megfelelően: azt állították, hogy a 7-es esetében az RC lesz olyan, mint a Vistánál a végleges verzió, míg a kiadott példány inkább egy SP1-esre emlékeztet majd.
Hát lássuk, hogyan sikerült az első, rögtön javított változat.
A tesztkonfigurációnk hónapok óta ugyanaz. A HP Pavilion DV5-ben 2 gigahertzes Core 2 Duo processzor, 2 gigabájt memória, hatcellás akkumulátor és Nvidia Geforce 9200M videokártya van, laptopban tehát átlagosan felszereltnek számít, ez a teljesítmény szinte már bárkinek elérhető 2009-ben.
Szokás szerint a telepítéssel kezdtünk, ebben a versenyszámban nincs változás: a Windows fürgén, alig fél óra alatt felmászik a gépre. Ideális esetben persze csak egyszer kell végignéznünk a folyamatot, de jó hír, hogy akkor sem sokáig.
Másodjára a bootidőt vettük górcső alá, és meglepődtünk: az eddigi legjobb eredményt kaptuk nemcsak a 7-es, hanem az összes Windows értékeit figyelembe véve. Az új operációs rendszer tehát gyorsabban áll fel, mint a 21. században bármelyik elődje. A neheze azonban még hátra van.
boot.001