2013. november 26., kedd

WD Black²: 120 GB-os SSD és 1 TB-os HDD – egy eszközben

A Western Digital egy meglehetősen érdekes adattárolóval rukkolt elő, amely egyetlen 2,5 colos egységben egyesíti a merevlemezek és az SSD meghajtók előnyeit. A WD Black² névre keresztelt újdonság kompakt hibrid adattárolóként üzemel, viszont a tradicionális megoldásokkal ellentétben nem igényel két bővítőhelyet.





Olyan adattárolók, amelyek merevlemezes és NAND Flash alapú tárhellyel egyaránt rendelkeznek, már eddig is voltak, ám ezeknél a NAND Flash rész általában csak 4 vagy 8 GB-os kapacitású, és a felhasználó számára teljesen láthatatlan, hiszen a rendszer kezeli, méghozzá kifejezetten gyorsítótárazási feladatokra. Ezeknél a hibrid adattárolóknál a sebesség messze van egy SSD meghajtóétól, de a normál – 5400 RPM-es – merevlemezekhez képest azért valamivel jobb teljesítményt kínálnak.




A Western Digital illetékesei a jelek szerint továbbgondolták a kérdést és eljátszottak a gondolattal: mi lenne, ha a HDD mellé normál, külön meghajtóként használható NAND Flash tárhely kerülne? A mérnökök munkához láttak, amelynek most leszakíthatjuk a gyümölcsét: elkészült a WD Black², ami egy 1 TB-os HDD-t és egy 120 GB-os SSD-t kínál – ezek külön meghajtóként jelennek meg a rendszerben. A termék tehát nem alkalmaz gyorsítótárazó szoftvert a HDD és az SSD kombinálásához, így inkább két adattárolós felépítése miatt érdemli ki a hibrid jelzőt.