2013. december 9., hétfő

A Windows 7 a legnépszerűbb a régióban

Bár egyre népszerűbb a Windows 8, egyelőre a Windows 7 a nyerő: egyedül Szlovákiában esett vissza a piaci részesedése. A Vista és XP népszerűsége csökken.

A Gemius elemezte a weboldalak Microsoft-rendszerekkel generált számítógépes forgalmát. Az eredmények összehasonlításának Magyarország mellett a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Szlovákiában, Észtországban, Lettországban és Litvániában ejtették szerét. Kiderült, hogy a Windows 8 feltörőben van az egyes országokban, a legmagasabb népszerűséget Lengyelországban, Észtországban és a Cseh Köztársaságban érte el. 2013 októberére ez az operációs rendszer volt telepítve az internetezők számítógépeinek mintegy 6 százalékára a felsorolt országokban.


Továbbra is a Windows 7 az első számú választás az internetfelhasználók számára. Az operációs rendszer egyik utolsó előtti változata még mindig igen népszerű. E tekintetben Szlovákia az egyetlen kivétel a környező országok közül, itt volt a legalacsonyabb a Windows 7–tel futó számítógépeken generált internet forgalom aránya valamivel kevesebb, mint 42 százalék 2013 októberében.

Eközben a Vista és az XP forgalom aránya fokozatosan csökken a vizsgált országokban. A Vista legnagyobb csökkenése is Szlovákiában tapasztalható, több mint 36 százalékkal kevesebb, mint 2012 szeptemberében. Az XP népszerűsége is csökkent az egész vizsgált térségben. A Windows XP-t leggyorsabban elhagyó internet felhasználók Szlovákiában, Litvániában és Észtországban vannak. Ezekben az országokban, 2013. októberben a Windows XP-t futtató számítógépek aránya az internetes forgalom egyharmada volt, ami kevesebb az előző évben mérthez képest.