2013. december 4., szerda

Csökkenti a Windows 7 által lefoglalt helyet a Microsoft

A Microsoft a napokban kiadott egy segédeszközt, amelynek segítségével a felhasználók jelentős mértékben - potenciális akár több GB-tal is - csökkenthetik a Windows 7 rendszereik által a merevlemezen vagy SSD-n elfoglalt hely méretét. Az eszköz ugyanis letörli a Windows rendszerkönyvtárból a gép által korábban, a frissítések során biztonsági okokból elmentett fájlokat, amelyekre a legtöbb felhasználónak semmi szüksége sincs, és ami feleslegesen eszik csak a helyet a rendszermeghajtókon.

A Microsoft eredetileg úgy tervezte, hogy a szóban forgó fájlokat minden egyes szervizcsomag letörölni majd, így az azok által elfoglalt hely nem fog nőni a végtelenségig, hiszen rendszeresen ürítésére kerül. A Windows 7 azonban olyan jól sikerült, hogy Redmonda szoftver elkészülte óta eltelt négy évben mindösszesen csak egyetlen egy szervizpakkot adott ki, ráadásul további csomagok publikálását nem is tervezi. Emiatt az érintett - egyébként WinSxS nevű - könyvtár sok felhasználó gépén már irdatlanul nagyra nőtt.

A Windows Update fájlok karbantartására
A most kiadott eszköz ezen problémát orvosolja azon keresztül, hogy a felhasználó kezdeményezésére is lehetővé teszi az inkriminált könyvtár tartalmának kontrollált törlését a rendszer integritásának veszélyeztetése nélkül. Telepítését követően a Lemezerkarbantartó egy új, "A Windows Update karbantartása" nevű ponttal bővül, amely pontosan ezt a feladatot végzi el. Ugyanakkor ez a lehetőség csak akkor jelenik meg ha a karbantartót eleve rendszergazdaként indítjuk el vagy a megjelenő ablakban a "Rendszerfájlok törlése" gombra kattintunk, amit követően a frissülő listában már az új opció is elérhető lesz.
Azok a felhasználók, akik alapbeállítások mellett használják a Windows 7-et már valószínűleg rendelkeznek az új pontot a karbantartóhoz hozzáadó bővítéssel - azt ugyanis a Microsoft a keddi, havi frissítéscsomagban fontosként jelölte meg, így az gépükre feltelepült. Akiknél ez nem történt meg, azok a Microsoft honlapjáról tudják a szükséges foltotbeszerezni.

Érdemes megjegyezni, hogy a Windows Update által elmentett fájlok törlése lehetetlenné teszi a korábban feltelepített javítófoltok eltávolítását a rendszerből - mivel azonban ezt a felhasználók 99%-a amúgy se teszi sosem, így a dolognak ebből a szempontból nincs jelentősége, és nyugodtan megléphető művelet az így csak feleslegesen foglalt lemezterület felszabadítása érdekében.