2013. december 7., szombat

Letölthető az Internet Explorer 9 béta változata

A korábbi terveknek megfelelően a mai naptól letölthető az Internet Explorer 9 publikus béta változata, amelyet a Microsoft magyar idő szerint ma este fél nyolckor kezdődő San Franciscó-i konferenciáján jelentett be. A böngészőből már korábban is jelentek meg úgynevezett Platform Preview kiadások, de ezek kizárólag az IE9 alapját szolgáló motor képességeit voltak hivatottak bemutatni, főként a web fejlesztő szakemberek számára.  A ma megjelent béta kiadás viszont már a teljes értékű böngésző alkalmazás, természetesen figyelembe véve a béta kiadás minden sajátosságát, ezért mindenképpen csak tesztelés céljából ajánlott telepíteni.
Az új böngésző jelentős átalakuláson ment át, mind a kezelőfelület tekintetében -mely lényegesen felhasználóbarátabb és kezelhetőbb lett, nem beszélve az esztétikai elemekről- mind a legújabb szabványok támogatása tekintetében. Ezek közül kiemelendő a HTML5, CSS3, SVG támogatás, nem is beszélve a hardveres gyorsításról mely a Direct2D használatával jelentősen csökkenti például a HTML5 alapú videók lejátszásakor a processzor terhelését, a grafikus kártya számítási kapacitásának kihasználásával. Ezen felül a JavaScript alapú tartalmak kezelésében jelentős előrelépés, hogy többmagos processzorok esetén a Chakra engine képes a háttérben gépi kódként végrehajtani a Javascript tartalmakat, ezáltal a végrehajtási sebesség jelentősen növekszik.
Természetesen rengeteg egyéb újdonság kapott még helyet az új böngészőben, ezeket nagyon részletesen taglalja a hivatalos termékismertető: